Ahti Vielma

Ahti Vielma kuvaAhti Vielman kouluajoilta on  säilynyt neljännen luokan eläinopin vihko, jonka kannet on ajan tavan mukaan huolellisesti päällystetty ruskealla paperilla. On käsitelty kotoisia kalalajeja, ja sivun ylälaidassa on otsikko ”Lohen kehitys”. Sen alla on taulukko, johon on kuvattu kalan vuotuinen pituuden ja painon kasvu: vuoden ikäisenä viisi senttiä, 10-vuotiaana 100 senttiä ja 20–25 kiloa.

Vielma saattaisi tähän huomauttaa, että kyseessä on keskimääräinen kasvu, ei absoluuttinen. Hän on kirjoittajana tarkka mies. Taulukon alle hän on piirtänyt värikynillä kuvan lohesta. Se on erinomainen, juuri sellainen joka aavistuksen verran korostaa tunnistamisen kannalta olennaisia piirteitä. Valokuvalla sen kaltainen tarkkuus on paljon vaikeampi tavoittaa, minkä vuoksi piirroskuvitus säilyi eläin- ja kasvikirjoissa pitkään valokuvan valtakaudellakin.

Toisen tulevaisuutta ennustavan kuvan lapsuuden vuosiltaan hän on kirjoittanut Kittilä-sarjan aloittavaan romaaniin Jopokka. Koululla alkoi toimia lennokkikerho, johon Jopokka illmoittautui ensimmäisten joukossa. ”Taivaalla loisti täysikuu, kun Jopokka potki pitkin jalanheilautuksin kelkkaa eteenpäin ja lensi jo itse ajatuksissaan parikymmenen metrin korkeudella vilkuttaen Kaisa-Mummolle järven taakse.

* * *

Huomannette, että tarkoitukseni on kuvata tässä Ahti Vielmaa kirjailijana. Lohi on vapaa eikä pelkää vastavirtaa. Haka-liidokissa lentää mukana rakentajan sielu, mutta vilunkikonsteilla rakennettu liidokki ei liidä. On rakennettava hyvin ja oikein, mutta toisaalta: tunteen on aina oltava elämässä läsnä.

Kriitikko ja kirjailia Teppo Kulmala tiivistää asian Kaltio-lehden Jopokka-arvostelussaan osuvasti: ”Ahti Vielma kirjoittaa suomalaisen sisun tunnelmassa, varsinkin sydämen.

Kun tunne on olennainen osa elämää, tarkkuuden vaatimus jalostuu oikeuden – oikeudenmukaisuuden – vaatimukseksi. Perustan sille loi koti ja yksittäisenä tapahtumana epäilemättä isän kokema oikeusmurha: hän sai vuoden kuritushuonetuomion irroitettuaan saksalaisten hylkäämästä autosta neljä rengasta ja myytyään ne Ruotsiin. Tuomion korkein oikeus sentään kumosi, vain korvaukset jäivät.

* * *

Pitkä työrupeama virkamiehenä vei Ahti Vielman piireihin, jossa valta ja vallan käyttö usein näkyy varsin raadollisessa asussa – erityisesti silloin kun se ei perustu aitoon auktoriteettiin, tietoon ja harkintaan, kunnallispolitiikassa yleiseen etuun.

Kasvuvuodet sodasta toipuvassa Lapissa metsurin poikana heijastuvat jokseenkin jokaisessa hänen kirjoittamassaan virkkeessä tai säkeessä. Parhaimmillaan ne rakentavat lujan mutta sydämellisen kehyksen asioille ja asenteille, joskus myös raskauttavat ilmaisua. Sanomisen tahdon ja tavan tasapainottaminen on jokaisen kirjoittajan ratkaistava omalla tavallaan.

* * *

Kolmetoista julkaistua teosta toki luo hyvän kokovartalokuvan kirjailijasta – myös siitä peräänantamattomuudesta, jota kaikki eivät ole katsoneet hyvällä.

Monia varhaisemmista kirjoista ei ole enää saatavilla, ja siksi Vielman nykyinen kustantaja katsoi aiheelliseksi julkaista kirjailijan itsensä tekemän valikoiman lyriikkaa ja ajatelmia kolmenkymmenen julkaisuvuoden ajalta. Se täydentää Kittilä-trilogiaa oivallisella tavalla ja näyttää, mitä Ahti Vielma on lapsesta saakka pitänyt elämässä tärkeänä.

Martti Pulakka

Lue lisää:

» Mediapinta: Ahti Vielma

Osta Ahti Vielman teoksia:

Ahti Vielma: Herra Iso - Herran

Herra Iso-Herra

Katse aurinkoon etukansi

Katse aurinkoon

Sisarukset

Sisarukset. Kopokka ja Kaiju

Tilaa uutiskirjeemme